ESCOOTERGO


Na stavebním veletrhu Střechy, stavba Ostrava  2018 vystavovali - koloběžky. Mimo jiné, tedy. K tradiční stavební části totiž byly letos přifařeny sekce "Úsporná domácnost" a "Eko auto". Počin určitě ku prospěchu návštěvníků i vystavovatelů. 

Kolobrndy tam ovšem čekal málokdo. Bylo to nejen příjemné osvěžení, ale také expozice, která se těšila značnému zájmu. Chodilo se dívat, dotazovat se, osahávat i zkoušet v praxi  snad více lidí, než ke stánkům automobilek věhlasných značek, které předváděly nejnovější eko, elektro a hybrido modely.



Mám takový nepotvrzený dojem, že jsem byl prvním návštěvníkem, který si v prostorách výstavní haly jízdu na koloběžce vyzkoušel. Byl jsem totiž uvnitř jako jeden z prvních návštěvníků a jelikož se považuji za již zaběhlého koloběžkáře, pominul jsem zajímavý výklad o nano technologiích u vedlejšího stánku, sotva jsem koloběžky spatřil a během chvíle jsme v družném rozhovoru s příslušným vystavovatelem probírali technické záležitosti okolo dvou vystavených typů. Firma EscooterGo z Uherského Hradiště prezentovala jak klasický,  čistě mechanický typ, neboli kolobku "na odstrkávání", tak e- koloběžku  s motorem 250 W. Tu jsem také měl možnost projet a i když mne elektromotor nepoháněl poprvé, byl to příjemný pocit. Postoj, úchop, řízení a celkový umělecký dojem byly na první pokus příjemné, ovšem jsem si vědom, že se jízda odbývala na ideálně rovné podlaze, v teple, bez jediného závanu větříku, bez překážek  na cestě, protože  jsem mohl obkroužit jen část výstavní haly. Také najetá vzdálenost se měřila jen na metry, nikoli na kilásky.



Účelem toto postu ovšem není recenze, ani kontrola uváděných parametrů. Jde spíš o vyjádření příjemného překvapení, že existuje další a to český výrobce koloběžek, o kterém jsem dosud nevěděl a že první pocit ze svezení je dobrý.

Případného otestování kvality v praxi by se mohl ujmout pan Petr Lindner ( priblizovadla.cz ), jelikož to dělá velmi dobře. Já uvedu jen pár bodů, které mne zaujaly nejvíce:

  • dojezd 60 km (dle osobní zkušenosti pana vystavovatele podél Baťová kanálu)
  • hliníkový rám a celková váha 12 kg 
  • USB port 5V/1A na motoru 
  • možnost složení (klouby pod představcem a kousek nad stykem stupátka a hlavní rámové trubice

Daleko nejvíce mne ovšem zaujalo přídavné zadní světlo, které funguje jako směrovky a brzdové světlo. Je bezdrátové, nabíjené přes USB a funguje na principu náklonu - tedy automaticky, bez nutnosti zadávat při odbočení jakýkoli pokyn. I při kombinaci denního a umělého světla na stánku bylo znát, že je výkonné, Vydrží prý takto až 14 hodin. Umí za sebe na stezku laserem vysílat na povrch komunikace několik obrázků, čímž jednak zvyšuje za zhoršených podmínek vaši viditelnost, jednak vytváří dosud neznámý světelný efekt a dodává uživateli oprávněný pocit, že toto svítidlo si na svou kolobku pořídil opravdu dobře. Připevňuje se jednoduše pomocí robustní gumoplastové objímky, tedy bez montáže a je možné jaj kdykoli snadno sejmout, pokud od kolobky odcházíme (třeba do občerstvovacího zařízení, což bývá při výletech nejčastější případ). A co víc, jeho umělá intelgence osvit za pár vteřin vypne, pokud se koloběžka zastaví. Když se znovu rozjedete, třeba po vytáhnuté kofole, do dvou - tří vteřin se světlo automaticky zapne. Žádné vypínání / zapínání knoflíkem,  funguje spolehlivě, bez starostí.

O tom, že mne velmi dobře zapůsobilo svědčí to, že jsem si hned jedno zamluvil. 



V této chvíli mne napadá jediný konkurenční stroj, který bych bral v potaz, kdyby o pořízení e - koloběžky uvažoval (jako že - nedá se nic dělat - občas uvažuji, i když se utěšuji tím, že je to jen teoreticky) a tím je Kickbike E-cruise. Velmi zhruba řečeno - má jen poloviční dojezd (okolo 30 kilometrů), ale také téměř poloviční cenu pod třicet tisíc. 

Zástupci firmy EscooterGo se k ceně vyjádřili v tom smyslu, že jejich web ceny neuvádí, protože záleží na vybavenosti každého konkrétního kusu, ale nakonec, abych neodešel s prázdnou, mne informovali, že cena jejich e- scootru by byla téměř dvojnásobná. Což je dosti zásadní informace. Dojezd dvojnásobný, cena dvojnásobná, jestli jsem tomu dobře porozuměl.

Uvidíme, jak s touto skutečností naloží všemocná ruka trhu. Pro bližší informace uvádím odkaz na jejich web:  www.escootergo.com 

a loučím se s vámi s pocitem, že tentokrát jsem zareagoval rychle a že už částečně vím, jak se asi cítí novinář, když musí zpracovat zadané téma do termínu: nejí, nespí, nemluví s rodinou, jen háruje a hudrá, jak čas běží rychle a textu přibývá pomalu.

A kdyby vás technicko koloběžkářské informace začaly nudit, mrkněte na postranním panelu vlevo nahoře na modrý odkaz JIMOVA TVORBA - ODKAZY
nebo sem  →   https://trisuslici.blogspot.cz/

Je tam již pátý díl Jimovy sbírky Odyssea života

a to je úplně jinačí kafe ...



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Harfa

CHOROŠ