Polski kver

Dobrý tramp Mucha musel hluboko za komančů na dvouletou povinnou vojenskou službu. Osud ho zavál do ostravských kasáren Na Hranečníku, odkud se kromě nespočtu dalších zážitků odnesl alespoň jeden, který potom mohl dávat k lepšímu při veselém vyprávění na potlaších, slezinách a u různých ohňů. Jedno z prvních školení jim totiž dával stařičký polský oficír. Sundal čapku kšiltovku, položil ji na stůl a spustil:

I teraz, bažanti, dobreho bacha davajtě, bo ja vas budě učiť o tym polskim kveru, i to je ta nejlepčejši zbruj v calym Universu. Každy taky kver polski sostojuva šie ze čtyrech glovnych časti: sum to lufa, ufa i zadne dřevko. I ta lufa, to jest taka ďura, v ktorej ganc nic nima, i ona pozdlž želazem jest oblata. (Při této větě točil podélně ukazováčkem podél hlavně prastaré ručnice kolem dokola, aby bylo vidět, jak je to železo opravdu oblité ze všech stran.)

Na pěršim konci lufy tej jest mucha. I to nima taka mucha, co na sťaně šedi i spi. To jest mucha špecijalna. Na protivopolóžnej straně lufy tej jest hledi, i přes to hledi šie hledi, esi tam ta mucha šedi. (Zde přiložil vintovku k lící a pomyslně zacílil na neidentifikovatelný objekt.)

Na ufě z strony górnej samum nejdůležitějšum časťum kvera polskiego jest dupcinger na štenglovanie. (Zarachtání pákou uzávěru, až to dvakrát cvaklo.)
Z strany dólnej naleza šie kohut na spresovanije. I to nima taky kohut, co na gnóju jašči i kury góni. To jset kohut špecijalny.
Zadne dřevko vy zapřetě do ramiona, by vas něvybulilo.

I teraz bažanti dobreho bacha davajtě, bo vy stojitě na patroli i vartujetě. I včil vy slyšitě: kerýsi idě. Tož vy na něho ´Stuj!´ I stoje on? Ni! Tož vy servětě z toho ramjona ten polski kver, což jest ta najlepčejši zbruj v calym Universu, zaštenglujetě tym dupcingerem, zapřete zadne dřevko do ramiona by vas něvyblilo, přes to hledi sie pohledi, esli tam ta mucha sedí i spresujetě teho kohuta! I ta gula sie z tej lufy vypěrdoli, i temu chlopovi se vpěrdoli ganc rovno do pěrdoli...!! (Celý odstavec doprovázen odpovídající pantomimou až do posledního slova.)

Kam se hrabe Švejk!


                                                                                       31.1.2020





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

CHOROŠ